16 Eylül 2017 Cumartesi

Etkili Bir Mülakat Sınavı İçin Öneriler


      Bu yazı 2018 yılı içerisinde yapılacak olan İdari Yargı Hakim Adaylığı, Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı, Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı, SGK Denetmen Yardımcılığı, BDDK Uzmanlığı mülakat sınavları ile ilgili nasıl davranılması gerektiği ile ilgili bir dizi öneriden oluşmaktadır.
  1. Etkili bir mülakat için neler yapmak gerekir ? 
  2. Mülakat için nasıl giyinilmeli?
  3. Mülakata hazırlık nasıl yapılmalı? 
  4. Mülakatta komisyon karşısında tavırlarınız nasıl olmalı? 
  5. Mülakkatta sorulan sorulara nasıl cevap verilmeli? 
  6. Bilmediğiniz bir soruya cevap olarak "hatırlayamadım mı?" yoksa "bilmiyorum mu"? demek daha mantıklı?




Mülakata Hazırlık;
  • Tercihen koyu renkli takım elbise
  • Kısa saçlar, tercihen taranabilir
  • Sinek kaydı sakal tıraşı, bıyık bırakılabilir 


  • Mülakatın gerçekleştirileceği odaya girerken kapıyı iki kez tıklayıp içeri girilmelidir. 
  • Kapıdan girer girmez komisyonla göz teması kurulup hafif tebessüm ve baş selamı ile size ayrılan yere doğru kısa adımlarla yavaşça yürüyünüz (yürürken önünüze bakın) ve size ayrılan yerin yanında durup "iyi çalışmalar" vb. ifadeler ile selam veriniz. Bir başka senaryo siz girer girmez hoş geldiniz ... Bey şeklinde hitapda bulunulabilir;  "teşekkür ederim efendim" cevabı  baş selamı ve tebessüm ile karşılık veriniz.
  • Size oturun denilmeden kesinlikle oturmayınız. Otururken ceketin en alt düğmesi açılmalı ve ceketin üste toplanması engellenmeli. Kalkarken de saygı mahiyetinde düğmenizi iliklemiş olursunuz. Şık bir hareket olur. Oturduktan sonra arkanıza yaslanın ve dik durarak elinizi de masanın üzerine değil dizininiz üzerinde olacak şekilde pozisyon alınız. Pozisyonunuzu çıkana kadar kesinlikle bozmayınız ancak kendinizi ifade  ederken veya sorulara cevap verirken el hareketlerini abartmadan kullanabilirsiniz.
  • Mülakatın vazgeçilmez ilk sorusu " Kendinizi tanıtabilir misiniz?" dir. Daha önce vermiş olduğunuz öz geçmişinize paralel olarak kendinizi tanıtınız. Bu aşamada komisyonu etkileyebildiğiniz kadar etkileyin. Tanıtırken takılmamanız çok önemlidir. Ses tonunuzuda iyi ayarlamaya çalışın kısık veya çok yüksek sesli olmamalı.
  • Mülakat esnasında içeri biri girebilir. Siz dönüp bakmayın dikkatinizi bozmayın eğer giren kişi komisyon ile konuşuyorsa durun ve konuşmanın bitmesini bekleyin.
  • Ayrıca kendinizi tanıtırken size sorular yöneltilecektir. Yöneltilen sorular ile şaşırmamanız ve soruyu yanıtladıktan neyi anlatıyorsanız ona devam etmeniz önemlidir. Ezberlenmiş bir tanıtmada çoğu kişi arada sorulan sorulardan sonra kendini anlatırken direk ailesine veya başarılarınıa geçebiliyor.
  • Mülakatta bilginizi ölçen sorular olabileceği gibi hiç duymadığınız yerden sorular da gelebiliyor. Emin olun komisyon sizin bilmediğinizi bilerek sorular sorabilmekte tepkinizi ölçebilmektedir. Bunlarada hazırlı olun, hiçbir fikriniz yoksa bilmediğinizi ifade edin. Çoğu mülakat önerilerinde "bilmiyorum" değil de "hatırlamıyorum efendim" şeklinde cevap verilmesi önerilir. Ancak komisyon da tecrübeli kişilerden oluştuğu için sizi sıkıştırıp "biraz düşün" şeklinde sizi ters köşe yapabilir veya hatırlatıcı birkaç kelime söyleyip tamamlamanızı isteyebilir eğer hatırlamayadım demişseniz ve hatırlatıcı kelimeler ile kesinlikle tamamlanabilecek bir şey ise zor duruma düşebilirsiniz.
  •  Verilen cevaplardan sonra komisyon "Emin misin" şeklinde güveninizi ölçebilir. "Acaba" diyip sakın tongaya düşmeyin..
  • Tüm mülakat boyunca komisyon üyeleri ile göz temasınızı kaçırmayın. Sadece soru soran üyeye değil anlatırken tüm üyeler ile göz iletişimini kurun. Saygı olarak efendim kelimesini kullanın ama abartmayın.
  • Ardı sıra sorulan sorularla da soğukkanlılığınızı kaybetmeyin, memnuniyetsizliğinizi yüz ifadeniz ile ele vermeyin.

İlgili Diğer Yazılar






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder