6 Aralık 2017 Çarşamba

Aradağınız Cevap Burada: Hakimlik ve Kaymakamlık Mülakatları


   Bu makale de 2017 İdari Yargı Hakim Adaylığı, 2017 Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı ve 2017 Kaymakam Adaylığı  Mülakat sınavlarında yapılması gerekenler ile ilgili bir dizi öneriden oluşmaktadır.
    Sınavı iki kez tecrübe etmiş ve yazılı sınavdan Türkiye 19. su olmuş biri olarak sizlere ne yapmanız gerektiği ile ilgili olarak bilgi vermeye çalışacağım. Karşılaşacağınız ve vicdani muhasebenizden geçirerek yapmanız gereken birçok konuya değineceğim. Tüm anlatacaklarım şahsi düşüncemdir. 

     İlk defa tecrübe edecek olanlar için büyük bir belirsizliktir mülakat sınavı.

     Kiminiz şimdiden mülakatı nasıl geçerim, ne yapmalıyım, konumu çalışsam gibi birçok sorunun cevabını internetten arama peşine düşmüştür. 

     Kiminizse eşe dosta haber salıp güçlü bir referans arama peşindedir. Hepinizin tek gayesi saygın bir meslek sahibi olabilmek. Ve bunun içinse her biriniz farklı yollarda koşuşturma içinde. Aslında olması gereken bu mu diye kendinize sorduğunuzdan eminim. Birçok kez vicdani muhasebe yapacağınızdan da şüphem yok.

     Hepiniz en azından bir kere emeğin karşılığı olan "Başarı" ile sonuca ulaşamamanın üzüntüsünü yaşayacaktır. Mülakat ile gerçekten nitelikli insan mı seçiliyor diye düşünecektir. En az bir kere 2 dakikalık mülakatta senin tüm o istenen niteliklere sahip olup olmadığını anlayan komisyon üyelerinin üstün yeteneklerini sorgulayacaktır.






 

    Peki ne yapmalıyız?

    Kesinlikle yapmanız gereken ve vicdanen kendinizi rahat hissetmeniz için komisyon karşısında nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili yazımı okuyunuz. Sadece yazdıklarıma bağlı kalmanız gerekmiyor. Oradan esinlenerek kendiniz için en doğrusunu yapınız. Forumlardan farklı tecrübelere de göz atınız. (İlgili yazı için tıklayınız.)

     Diğer mevzu ise referans aramak. Buna ise vicdan süzgecinden sonra karar vereceksiniz. Ama size şahsi düşüncemi söyleyeyim mülakata girecek olanların %10'u belki hiçbir arama girişiminde bulunmayacaktır. Nihai listesede ise bu %10'un %1 i bile yer bulamayacaktır. Maalesef durum bu kadar ciddi .

Şimdi ayrı ayrı mülakatlarla ilgili tanıtıcı bilgiler vererek nasıl bir davranış içinde olacağınızı ordaymış gibi hayal etmeniz için birkaç bilgi vereceğim.

Kaymakamlık Mülakatı;

Hazırlıklarınızı yaptınız ve bakanlığa gittiniz. Bakanlık Kızılay'dan yürüme mesafesindedir.
Bekleme yeri konferans salonu dış kapısının önü sağlı sollu sandalyelerde oturtuyorlar; ikram için çay, kahve , sıcak su ve bardak var. Kendiniz yapıyorsunuz.

Dış kapıdan içeri 2 kişi alınır. Biri komisyonun olduğu salona girer. Diğeri ise ara koridorda bekler.

Mülakat yeri ise resimde ki yer olacaktır büyük ihtimalle, solda ki büyük kapı ara koridora açılıyor. Siz oradan giriş yapacaksınız. Size ayrılan yer yüksek yer ile koltukların arasında ki bölgeye koyacakları bir sandalye ve önünde de su için bir masa olacaktır. Komisyon üyeleri biraz yüksekte kalacak. Tam karşınızda yüksek ihtimalle komisyon başkanı Personel Genel Müdürü olacak, yanlarında da Mahalli İdareler Genel Müdürü ve Teftiş Kurulu Başkanı veya bu düzeyde kişiler olacaktır. Komisyon başkanı heyecanınızı farkedip rahatlatmak için kendinizi tanıtmanızı ister, kendinizi tanıtırken arada size sorular yöneltebilir. Ardından komisyon üyelerine sözü verir ve soru cevap şeklinde mülakatınız devam eder. Maximum 10-15 dakikada mülakatnız sona erer.




İdari Hakimlik Mülakatı;

Sınav Ankara Hakimevi'nde yapılmaktadır. Kızılay'dan dolmuşlar ile kolayca ulaşabilmek mümkün.

Bekleme yapılan yer ile komisyon üyelerinin bulunduğu oda arasında tek bir kapı var. Kapıdan girer girmez komisyon üyeleri tam karşınızda kalmaktadır. Siz de girdikten sonra düz yürüyerek sizin için konulan tek sandalyenin yanında bekliyorsunuz, müsaade verildikten sonra oturuyorsunuz.

Mülâkat Kurulu; Adalet Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği Müsteşar Yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri ile Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunun her sınav için kendi üyeleri arasından belirleyeceği iki üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşuyor.

Mülakat birkaç dakika sürer kendinizi tanıtırsınız ve size 1 veya 2 soru sorarlar. Ve sizin hakim veya savcı olup olamayacağınıza karar verirler.


     Son sözüm..

    En az 16 yıl devletin okullarına okuyan gençlerimiz birçok zorlu sınavları başarı ile geçiyor ama yetmeyip bir de "referansın" peşinde koşturulmasının; olması gereken bir sistem olmadığını düşünmekteyim. Umarım kamu personel istihdamı konusunda adalet ve liyakat ölçüsünde kapsamlı bir reform yapılır.


Hepinize mülakatlarda başarılar diliyorum.

1 yorum:

  1. Size mülakatta hangi sorular soruldu ve ya bizlere nrler sorulabilir

    YanıtlaSil