28 Mart 2018 Çarşamba

Sayıştay Denetçiliği Mülakat Sınavı


       Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Giriş Sınavı'nın yazılı kısmını başarı ile geçen kişileri 3. aşama olan mülakat sınavı beklemektedir. Bir önceki sınavın mülakat sınavına katılmış biri olarak söz konusu mülakatla ilgili ; hangi konulardan soru geldiği, mülakat komisyonun kimlerden oluştuğu, mülakatta başarılı olabilmek için kaç puan alınması gerektiği , mülakat sınavına nasıl hazırlanılması gerektiği vb. hususlarda merak edilenleri  açıklayacağım.









         Öncelikle Türkiye' de ki en saygın mesleklerden biri olan Sayıştay Denetçiliği yolunda eleme ve yazılı sınavları geçen tüm arkadaşları tebrik ediyorum. Sizler elinizden gelen her şeyi yaparak, emek harcayarak birçok kişiyi eleyerek buraya kadar geldiniz ve mülakat sınavına katılmaya hak kazandınız. Gönül isterdi ki emek harcanarak elde edilen bu iki başarınızın puan sıralaması yapılarak kuruma girmeye hak kazanın. Ancak burada herkes biliyor ki ülkemizde bir mülakat gerçeği var. Ve maalesef gençlerimiz nihai başarıya ulaşabilmek için bir kısmı gönülsüz de olsa referans için kapı kapı dolaşmaktadır.  Bir kısmı ise vicdanen rahatsızlık hissedeceği için böyle bir girişimde bulunmamaktadır. Ama şuna tüm gençlerimiz hem fikirdir ki eğer böyle bir mülakat gerçeği olmasaydı bizler daha huzurlu olacaktık. Bu mevzuyu fazla uzatmadan şunu söyleyerek konuyu kapatmak istiyorum. Bizler elimizden gelen her şeyi yaparak emek harcayarak, dirsek çürüterek başarılara imza atabiliyorsak; elimizde olmayan bazı nedenlerden dolayı nihai başarıya ulaşamamak bizi yıldırmamalı.

          Şimdi  soru-cevap şeklinde sizlere merak ettiğiniz hususları açıklayacağım.


Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı mülakat sınavına nasıl bir hazırlık yapmalıyız?

           Mülakat sınavında sınav konuları ile alakalı, genel kültürle ilgili veya özgeçmişinizde ki dikkat çekici husular hakkında sorular sorulabilmektedir. Bu nedenle hazırlık olarak kurum mevzuatına hakim olmanız ve diğer konulara da göz atmanız yeterlidir. Kendinizi eksik hissettiğiniz konulara ağırlık verebilirsiniz. 
               
              Mülakatlar ortalama 10-15 dakika arası sürer. Komisyon üyelerinin tavrı gayet samimi olur,  kasıntı bir ortamda mülakatınız gerçekleşmez içiniz rahat olsun. Mülakat günü kuruma gittiğiniz de toplantı salonuna alınırsınız ve orda önceki sınav kazananlardan denetçi adayları size eşlik eder. Kurumla ve meslekle ilgili birinci ağızdan bilgi alabilir motivasyonunuzu arttırabilirsiniz. Ayrıca göreceksiniz ki mülakata girenler arasında pek çok kurumdan denetçi, uzman, müfettiş olacaktır onlarla da muhabbet edip heyecanınızı azaltabilirsiniz. Ve son olarak eğer öğle arasına kalırsanız yemek derdiniz olmayacak kurumun restorantın da size yemek ikram edilecektir.


Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı mülakat sınavı nerede yapılmaktadır?

      Mülakat sınavı Ankara'da Sayıştay Başkanlığı'nın kurum binasında yapılmaktadır. Milli Kütüphaneden yürüme mesafesindedir. Kızılaydan metro vasıtasıyla Milli Kütüphane durağında inip yürüyerek ulaşabilirsiniz.


Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı mülakat sınavı komisyonu kimlerden oluşmaktadır?

          Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Giriş Sınavı, Denetçi Yardımcılarının Mesleki Eğitimi, Staj ve Yeterlik Sınavı Yönetmeliği'nin 13. Maddesinin birinci fıkrasına göre mülakat komisyonu; Sayıştay Başkanının veya görevlendireceği bir daire başkanının başkanlığında, iki üye ve üç uzman denetçi olmak üzere altı kişiden oluşur. 


Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı mülakat sınavının konuları nelerdir?

          Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Giriş Sınavı, Denetçi Yardımcılarının Mesleki Eğitimi, Staj ve Yeterlik Sınavı Yönetmeliği'nin 12. Maddesinin birinci fıkrasına göre;
 Mülakat, adayın; 
a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, 
b) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, 
c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, 
ç) Genel yetenek ve genel kültürü, 
d) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, yönlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle gerçekleştirilir. 


(2) Adaylar, komisyon tarafından (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında mülakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz


Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı mülakat sınavında başarılı olmak için kaç puan almak gerekiyor?

          Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Giriş Sınavı, Denetçi Yardımcılarının Mesleki Eğitimi, Staj ve Yeterlik Sınavı Yönetmeliği'nin 12. Maddesinin üçüncü fıkrasına göre; Mülakatta başarılı sayılmak için, komisyon başkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır.


Dikkat! Mülakat sınavı tek başına Giriş Sınavı sonucunu oluşturmamaktadır. 



Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Giriş sınavı sonucu ve nihai liste nasıl hazırlanmaktadır?

          Mülakat sınavında başarılı olan adayların ; eleme sınavı puanı, yazılı sınav puanı ve mülakat sınavı puanının aritmetik ortalaması tespit edilerek en yüksek puan alandan başlamak üzere sıralama yapılır ve giriş sınav sonuç listesi hazırlanır. Puanların eşit olması halinde sırasıyla, yazılı sınavda hukuk, maliye, iktisat, kompozisyon ve seçmeli alandan alınan puanın yüksekliğine göre sıralama yapılır ve başarılı sayılanlar Sayıştay internet sitesinde yayımlanır. Sonuçlar Başkanlıkça ilgililere ayrıca duyurulur


Son olarak hepinize mülakat sınavında başarılar diliyorum.

Allah yardımcınız olsun.

Sorularınız için mail atabilirsiniz.



Not: Detaylı bilgi için  söz konusu sınav, mesleki eğitim ve yeterlik yönetmeliğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


İlgili diğer yazılar





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder